At finde kvalificeret arbejdskraft er en udfordring for danske organisationer

Faktisk er udfordringen så stor, at når danske organisationer – både små og store private virksomheder samt offentlige organisationer – bliver spurgt, svarer hele 63%, at mangel på arbejdskraft har været en udfordring for dem inden for de seneste to år. Det er en udfordring, der er til at tage og føle på.

Af Simon Lysebjerg Andersen

Konsulent i People &  Culture

+45 60 19 10 29 / sla@footprint.dk

Introduktion

Tænk over begrebet ‘at finde/skaffe arbejdskraft’. Det lyder næsten som om, det er noget organisationerne ‘bare’ gør. Lige finder rundt om hjørnet eller skaffer, når der er behov. Selvfølgelig er der ingen, der læser denne artikel, der har den opfattelse, for vi ved godt, at dygtige medarbejdere ikke hænger på træerne. Men er vi egentlig helt klar over, hvad det kræver? Hvilke ressourcer det koster, og hvilket konkret arbejde der er forbundet med at finde kvalificeret arbejdskraft? Det vil jeg forsøge at kaste lys over i det følgende.

Rekruttering

Tiltrækning af arbejdskraft kan også beskrives som rekruttering, hvilket gør det til en mere konkret disciplin. I min verden består denne disciplin af en række trin – præcis 15. For god ordens skyld vil jeg liste dem op nedenfor og har tilladt mig at ‘snyde lidt hjemmefra’ ved at inkludere tidsestimater for hvert trin:

  1. Tilkendegivelse af rekrutteringsbehov (én time)
  2. Udarbejdelse af en rekrutteringsplan (én time x to personer)
  3. Udformning af en jobbeskrivelse (tre timer)
  4. Markedsføring af stillingen (to timer)
  5. Afsøgning i egne netværk (to timer)
  6. Gennemgang af ansøgere (fire timer)
  7. Telefon pre-interview (tre timer)
  8. Første samtalerunde (tre timer x to personer)
  9. Testing (en time)
  10. Anden samtalerunde (tre timer x to personer)
  11. Baggrund- og referencetjek (en time)
  12. Samlet vurdering og endelig beslutning (en time x to personer)
  13. Endeligt interview med CEO (en time)
  14. Kontraktindgåelse (to time)
  15. Registrering af medarbejder i virksomheden (en time)

Det er lidt af en mundfuld, når det står sort på hvidt. Det skal understreges, at hvert af disse trin indeholder delleverancer med yderligere underliggende opgaver, som ikke er beskrevet her.

I min sidste artikel om offboarding brugte jeg en timepris på 1000 kr. (fordi det er nemt at regne med), selvom det er et konservativt estimat. Hvis vi sammenlægger tidsestimaterne fra den udtømmende liste ovenfor, kommer vi hurtigt op på omkring 37 timer. Det betyder, at rekrutteringsprocessen som beskrevet vil koste 37 timer x 1000 kr. i timen = 37.000 kr.

Hvis i f.eks. vil styrke jeres employer brand med et godt omdømme, skal de gode værdier være tydelige i jeres adfærd. Dvs. hvordan i arbejder med bl.a. trivsel og udvikling af medarbejdere. Et højt trivselsniveau i virksomheden skaber et positivt omdømme både internt og eksternt, som derfor både styrker jeres employer brand, hvor i får nemmere ved at tiltrække og fastholde de medarbejdere som er vigtige for jeres virksomhed. 

Adfærd kan også vedrører hvordan i henvender jer til kunder, kvalitetssikrer og sikrer kundetilfredshed. 

Off boarding + rekruttering

I min sidste artikel forklarede jeg, at en offboarding-periode er en relativt dyr affære – både på grund af de direkte omkostninger og opportunity cost (det arbejde, der tilsidesættes). I artiklen kom jeg frem til, at en offboarding koster omkring 96.000 kr.

Nu har vi bevæget os ind på rekrutteringens område, og hvis vi medregner denne omkostning, tilføjer vi 37.000 kr. Det er uden at medregne opportunity cost, som vi er nødt til at tage med, fordi de færreste virksomheder har dedikerede ressourcer, som en HR-afdeling, til at varetage rekruttering. Derfor modregnes den tid, der bruges på rekruttering, fra deres oprindelige kerneopgaver. Det betyder, at vi skal budgettere med yderligere 37.000 kr. – i alt 74.000 kr.

Lad os lave en mellemregning for at se, hvor vi står økonomisk efter de to første faser, når en medarbejder opsiger sin stilling i en virksomhed:

  • Offboarding: 96.000 kr.
  • Rekruttering: 74.000 kr.
  • I alt: 170.000 kr.

Og husk, vi er endnu ikke begyndt at arbejde med onboarding af den nye medarbejder endnu 😁